Directorul DSP Alba a propus elaborarea unei strategii județene de sănătate, adaptată la nevoile pacienților din județ

Directorul DSP Alba, ec. Alexandru Sinea, a propus vineri, în cadrul unei întâlniri la care au participat manageri de la toate spitalele din județ, elaborarea unei strategii județene de sănătate. De asemenea, la această întâlnire a participant și un reprezentant al ADR Centru care a informat reprezentanții unităților spitalicești despre posibilitatea accesării fondurilor europene pentru modernizarea infrastructurii.Toți managerii de spitale din Alba au fost de acord cu elaborarea unei strategii județene de sănătate, document care va avea la bază strategia națională de sănătate, adaptată la cerințele și necesitățile județului Alba. Toate acestea au ca scop îmbunătățirea calității actului medical precum și creșterea satisfacției cetățeanului de rând, beneficiar al serviciilor medicale.

”Consider că întâlnirea de astăzi a fost un real succes deoarece toți reprezentanții unităților spitalicești din județul Alba au căzut de acord cu privire la adoptarea unei strategii județene de sănătate. Această strategie își dorește să pună în centrul atenției omul de rând și nevoie sale. Trebuie să ținem cont că nevoile pacienților din județul Alba nu sunt, tot timpul, aceleași cu ale pacienților din alte zone ale țării. Strategia noastră va fi realizată ținând cont, bineînțeles, de planul național de sănătate. Sistemul de sănătate din România și implicit din județul Alba trebuie să țină pasul cu dezvoltarea societății per ansamblu, cu nevoile beneficiarilor la momentul actual. Strategia va fi realizată în concordanță cu nevoile fiecărei zone din județ și în baza propunerilor venite de la spitale”, a spus directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Totodată, în cadrul ședinței s-a ajuns la un consens cu privire la necesitatea elaborării, la nivelul fiecărei unități sanitare, de protocoale care vizează transferul pacientului critic, acorduri de colaborare între unitățile spitalicești privind transferul și planuri albe la nivelul unităților sanitare în caz de dezastre sau accidente cu victime multiple. Planul alb este un răspuns al unităților sanitare cu paturi în cazul unui aflux masiv de pacienți în urma unui accident colectiv, calamități epidemii sau pandemii.

Prezent la întâlnire, șeful Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Alba Iulia, a declarat că protocolul de transfer al pacientului critic trebuie respectat.

”Am vrut, alături de conducerea DSP Alba, să punem la punct lucrurile acestea. Să fim mult mai clari și mai conciși în ceea ce privește procedura de transfer, respectarea protocolului de transfer pentru că altfel primii care au de suferit sunt pacienții (…) Cerem respectarea strictă a legislației”, a spus Aurel Crișan.

Ședința a avut ca scop și identificarea de soluții privind modernizarea infrastructurii prin absorbția fondurilor europene, protocoale și acorduri de colaborare între unitățile spitalicești.

Despre posibilitatea accesării fondurilor europene a vorbit Monica Jurj, expert Programe Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru.

”Astăzi am vorbit despre finanțarea infrastructurii de sănătate din județul Alba prin intermediul Programului Operațional Regional. Sunt două priorități de investiții care ar putea fi accesate de către spitale sau de instituții care au legătură cu acest domeniu și prin urmare se pot pregăti deja proiectele astfel încât în momentul deschiderii apelurilor să avem deja proiecte eligibile și complete. Practic, pe prioritatea de investiții 3.1 a Programului Operațional Regional se va deschide în luna septembrie un apel de proiecte adresat reabilitării termice a clădirilor publice și au prioritate spitalele și centrele sociale. Ele sunt punctate suplimentar și aici se pot face foarte multe investiții în ceea ce privește anveloparea, instalațiile și inclusiv achiziția de sisteme de obținere a energiei prin surse regenerabile. De asemenea, am vorbit despre prioritatea de investiții 8.1 a Programului Operațional Regional care va finanța, începând cu anul viitor, infrastructura sanitară și socială. Vom putea finanța centrele comunitare integrate, unitățile de primiri urgențe și, de asemenea, se vor finanța ambulatoriile. Prioritățile de investiții din cadrul POR sunt, acum, accesibile. Ele trebuie accesate anul acesta începând cu luna septembrie și anul viitor, ianuarie februarie, iar mai încolo nu vor fi disponibile”, a spus Monica Jurj.

Alexandru Sinea a mai declarat că Direcția de Sănătate Publică Alba își propune să joace rolul de mediator, de punct de sprijin unde este nevoie și de critic obiectiv în cazul derapajelor.  

Reprezentanții DSP Alba au mai vorbit despre noutăți în ceea ce privește legislația sanitară, respectiv metodele de lucru în vederea unei bune raportări a infecțiilor nosocomiale și a combaterilor acestora.

La întâlnire a participat și subprefectul Mihaela Albu, președintele Colegiului Medicilor Alba, Ioan Susan și reprezentanți de la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia, (manager ec. Nicoleta Coșarcă), Spitalul Municipal Aiud, Spitalul de Pneumofiziologie, Spitalul Orășenesc Câmpeni, Spitalul de Boli Cronice Câmpeni, Spitalul de Boli Cronice Câmpeni, Spitalul Municipal Blaj, Spitalul Municipal Sebeș, Spitalul Orășenesc Cugir, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România și Casa de Asigurări de Sănătate Alba.

FAX RECLAMAȚII

0258.834.600


Expert tehnic MS privind implementarea ultimei directive de apă potabilă:

ileanavacaru@dspalba.ro -  medic primar igienă, doctor în științe medicale.

Situația plăților zilnice

Click aici pentru descărcare fișier*.

*pentru vizualizare aveți nevoie de Microsoft Excel sau Microsoft Excel Viewer.

Program Audiente

  • Director Executiv:

Ec. ALEXANDRU SINEA

Miercuri 10:00 - 12:00


  • Director Executiv Adjunct Economic:

Ec. GABRIELA TODEA

Miercuri 12:00 - 14:00Online

Avem 79 vizitatori online
Copyright © 2018 Directia de Sanatate Publica Alba. Toate drepturile rezervate.