19 mai – Ziua Europeană Împotriva Obezității, sub sloganul ”Să acționăm pentru un viitor mai sănătos”. Campanii de informare și educare

Direcţia de Sănătate Publică Alba, în parteneriat cu OAMGMAMR filiala Alba, UAT-uri din 35 comunități și Asociația pentru educație și sănătate integrativă “Academia Elisa”, celebrează în data de 19 mai 2018 Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (ZEIO) şi organizează în perioada 19 mai - 29 mai 2018 campania de informare şi educare dedicată acestei zile.

În 15 februarie 2018 la Bruxelles, Asociația Europeană pentru Studiul Obezității (EASO), a lansat o schemă de premiere pentru a recunoaște cele mai bune inițiative în lupta împotriva obezității. Anul acesta, EASO dorește să atragă mai mult atenția asupra efectelor pe care le poate avea obezitatea asupra unor boli, cum sunt diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare și unele forme de cancer.

Pentru a celebra Ziua Europeană Împotriva Obezității 2018, EASO solicită o instruire mai bună a medicilor și furnizorilor de asistență medicală, în ceea ce privește obezitatea și o recunoaștere a obezității ca boală de către  cât mai multe state membre ale UE.

Printre inițiativele europene ale EASO din acest an va fi o conferință la Bruxelles în 17 mai, la care vor fi invitate autorități din statele membre ale UE, pentru a împărtăși cele mai bune practici și pentru a discuta despre necesitatea unei mai bune educații, tratament și îngrijire legate de această afecțiune.

La conferință vor fi reprezentanți ai diferitelor instituții europene, precum și ai Organizației Mondiale a Sănătății și ai Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. EASO și asociațiile membre din 32 de țări din Europa vor organiza diverse evenimente pentru a crea o mai mare conștientizare și înțelegere a obezității. Pentru inițiativele care au avut loc deja în cursul anului trecut, primele premii EASO vor fi prezentate la cel de-al 25-lea Congres European privind Obezitatea care va avea loc la Viena în luna mai.

Așa cum îndeamnă și sloganul Zilei Europene Împotriva Obezității 2018 și anume Să acționăm pentru un viitor mai sănătos, sunt încurajate să participe toate statele membre ale UE. La nivel internațional, obezitatea aproape s-a triplat din 1975. În anul 2016 peste 1,9 miliarde de adulți cu vârsta de 18 ani și peste erau supraponderali. Dintre aceștia, peste 650 milioane erau obezi. 39% dintre adulții peste 18 ani erau supraponderali în 2016 și 13% erau obezi.

 

Conform OMS, în 2016, prevalența supragreutății la cei peste 18 ani, în România a fost de 57,7%, la ambele sexe. În anul 2014, România a avut o prevalenţă a obezităţii la adult ≤ 22,8%. La noi în țară, prevalenţa obezităţii la băieţi în anul 2014 era în uşoară creștere faţă de anul 2012, în timp ce la fete a scăzut faţă de acelaşi an. Copilul supraponderal are mai multe riscuri să fie un adult supraponderal. 

Tema campaniei din anul acesta este : Împreună Împotriva Obezității.  Mai multe rapoarte au arătat că, în cazul în care obezitatea și supragreutatea continuă să crească într-un astfel de ritm alarmant, acest fenomen va afecta mai mult de jumătate din cetățenii europeni până în anul 2030. În unele țări, procentul ar putea ajunge la 90%.  

Printre statele membre ale UE pentru care sunt disponibile date, cele mai mici ponderi ale obezității în 2014 în rândul populației cu vârsta de 18 ani și peste s-au înregistrat în România (9,4%) și Italia (10,7%), înainte de Olanda (13,3%), Belgia și Suedia (ambele 14,0%). La polul opus al scalei, obezitatea a afectat mai mult de 1 din 4 dintre adulții din Malta (26,0%), și aproximativ 1 din 5, în Letonia (21,3%), Ungaria (21,2%), Estonia (20,4%).  Pentru detalii suplimentare privind modul în care puteți sprijini Ziua Europeană Împotriva Obezității și pentru a afla mai multe informații despre obezitate, accesați website-ul Zilei Europene Împotriva Obezității: www.europeanobesityday.eu . Activitățile pot fi, de asemenea, urmărite pe Twitter @EOD2018 , Facebook , #EOD2018 . Detalii despre premiile EASO- ZEIO sunt disponibile pe site-ul:  https://www.europeanobesityday.eu/get-involved/european-obesity-day-awards/

Prin activităţile derulate și anume activități de informare, educare, comunicare în școli și 35 comunități prin rețeaua de medicină comunitară și școlară, voluntari ai Asociației pentru educație și sănătate integrativă “ Academia Elisa”,  dorim să conştientizăm populaţia generală privind riscurile obezităţii şi responsabilitatea pe care o au ei înşişi în menţinerea sănătăţii.  

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii. 

La nivel judeţean coordonarea este asigurată de Compartimentul Evalșuare și Promovare a Sănătății.


 

17 mai 2018 – Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale, sub sloganul „Cunoaște-ți valorile!”

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Alba, în colaborare cu OAMGMAMR filiala Alba, UAT-uri din 35 comunități și Asociația pentru educație și sănătate integrativă “Academia Elisa”, organizează în perioada 17-24 mai 2018, activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei referitoare la hipertensiunea arterială.

Presiunea arterială crescută este principalul factor de risc pentru deces şi disabilitate la scară globală, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Societăţii Internaţionale de Hipertensiune.

Se estimează că presiunea arterială crescută a fost responsabilă pentru 9.4 milioane decese şi 162 milioane ani de viaţă pierduţi în 2010, 50% dintre bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale şi insuficienţa cardiacă, 13% dintre decese la scară globală şi peste 40% dintre decesele la persoanele cu diabet. Hipertensiunea este, de asemenea, un factor de risc important fetal şi maternal.

În prezent HTA a atins dimensiuni epidemice. În 2008, prevalenţa HTA la scară globală în rândul adulţilor de 25 de ani şi mai mult a fost în jur de 40%. Chiar dacă în intervalul 1980 şi 2008, proporţia populaţiei presiune arterială ridicată sau hipertensiune a prezentat o uşoară scădere, numărul celor cu HTA a crescut de la 600 milioane în 1980 la aproape 1 miliard în 2008 ca urmare a procesului de creştere a populaţiei şi a fenomenului de îmbătrânire şi se estimează o creştere de până la 1,56 miliarde în 2025.

În anul 2016 a fost derulat studiul SEPHAR III, care a relevat o prevalenţă a hipertensiunii arteriale de 45,1% în rândul populaţiei adulte. Raportat la populaţia României, înseamnă că în 2016, un estimat de circa 7,4 milioane de persoane aveau hipertensiune arterială – principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare, cele responsabile de cele mai multe decese atât la nivel global, cât şi în ţara noastră. Cu toate acestea, conform studiului doar 80,9% dintre adulţii hipertensivi ştiu că suferă de această boală, în timp ce restul de 19,1% au fost diagnosticaţi cu ocazia studiului SEPHAR III. Aceasta înseamnă că aproximativ 1 din 5 români nu ştie că are hipertensiune arterială, fiind expus unor riscuri importante în ceea ce priveşte starea de sănătate, generate de lipsa unei îngrijiri adecvate, care să asigure controlul eficient al afecţiunii.

Totuşi, în ultimii 11 ani, rata de cunoaştere a hipertensiunii arteriale a cunoscut o îmbunătăţire majoră, crescând succesiv, faţă de rezultatele obţinute de celelalte două studii SEPHAR. Dacă în anul 2005, doar 44,3% dintre persoanele hipertensive aveau cunoscută  hipertensiunea arterială, în anul 2016 procentul acestora a ajuns la 80,9%.

În ciuda perspectivelor pozitive în ceea ce priveşte diagnosticarea hipertensiunii arteriale, persoanele aflate sub tratament sau controlul afecţiunii, rezultatele studiului SEPHAR III arată că factorii de risc cardiovascular rămân o problemă critică. Dintre aceştia, diabetul zaharat şi dislipidemiile generează cele mai multe îngrijorări, dat fiind că prevalenţa celor două afecţiuni este de două ori mai ridicată decât în 2006, fapt care creşte riscul de apariţie a complicaţiilor. Astfel, studiul SEPHAR III a identificat o prevalenţă de 12,2% a diabetului zaharat, în timp ce procentul persoanelor cu dislipidemie se situează la 73,2%, la nivel global şi la 77,8% în rândul hipertensivilor.

România rămâne în topul ţărilor cu risc cardiovascular ridicat, iar rezultatele SEPHAR III confirmă, încă o dată, că hipertensiunea arterială, alături de ceilalţi factori de risc cardiovascular reprezintă probleme majore la nivelul sănătăţii populaţionale.

Este îmbucurător faptul că numărul persoanelor care au hipertensiune arterială şi au fost diagnosticate, precum şi al celor aflate sub tratament şi sub control terapeutic creşte de la an la an. Eforturile se concentrează pe conceperea şi implementarea unor programe de prevenţie, diagnosticare precoce şi control pe termen lung.

Cu acest prilej, promovăm sloganul „Cunoaşte-ţi valorile!” şi materialele informative propuse de Liga Mondială şi Societatea Internaţională pentru Hipertensiune, aflate pe website-ul http://www.whleague.org precum şi materialele elaborate de CNEPSS-CRSP Cluj. Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.

La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de Compartimentul Evaluare și Promovare a Sănătății. Activitățile de informare, educare, comunicare se vor derula în 35 comunități prin asistența medicală școlară și comunitară și voluntari ai Asociației pentru educație și sănătate integrativă “ Academia Elisa”.

 

Susţineţi Campania de Prevenire a Hipertensiunii Arteriale!

Contribuiţi la creşterea gradului de conştientizare a  riscurilor hipertensiunii arteriale!

„Cunoaşte-ţi valorile!”

 

 

Recomandări pentru autoritățile locale în vederea evitării riscului de îmbolnăvire cu Boala Lyme prin mușcătura de căpușă


Având în vedere evitarea riscului de îmbolnăvire cu Boala Lyme prin mușcătura transmisă de căpușă, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba recomandă autorităților locale luarea următoarelor măsuri:

- Reducerea vegetaţiei înalte (ierburi, tufişuri), tunderea gazonului sau a spaţiilor înierbate.

- Înlăturarea frunzelor moarte, a crăcilor căzute şi arderea acestora.

- Înlăturarea vegetaţiei din vecinătatea sau de pe pereţii caselor.

- Astuparea găurilor/crăpăturilor din pereţii caselor

- Descurajarea prezenţei rozătoarelor (depozitarea corectă a gunoiului menajer, depozitarea corectă a proviziilor – inclusiv grâne, fân, etc., folosirea de capcane, momeli otrăvite, etc)

- Descurajarea prezenţei unor animale de pădure (căprioare, arici, porci mistreţi, urşi etc.) prin preajma casei.

- Aplicarea de tratamente cu acaricide adecvate asupra animalelor de companie (câini, pisici, etc) şi asupra celor domestice (oi, capre, vaci, cai şi păsări de curte)

În acest scop se recomandă:

- Aplicarea prin pulverizare a unor formulări recomandate de acaricide pe zone restrânse şi în microfocare; nu se fac aplicări masive prin pulverizare/stropire din avion sau maşină.

- Alegerea în funcţie de situaţie, de la caz la caz, a acaricidului şi concentraţiilor cele mai potrivite.

- Aplicarea acaricidelor trebuie efectuată de către personal calificat şi atestat în acest sens.

Atașăm lista produselor acaricide recomandate și modul de aplicare a lor.

Orice situație deosebită, sesizată în teritoriul arondat, legat de prezența populațiilor de căpușe, precum și măsurile întreprinse, vor fi anunțate telefonic la D.S.P.J. Alba, în scopul luării celor mai bune decizii.

ACARICIDE ŞI APLICARE

1 Carbamaţii tip Cabaryl. Cabarilul este acaricidul folosit în controlul populaţiilor de căpuşe. Acesta este un insecticid/acaricid cu spectru larg şi utilizări atât pentru casă, animale de companie cât şi pentru aplicaţii outdoor. Cabarilul este inactivat în organismul animalelor (mamiferelor) şi este ulterior excretat de către acestea. Studiile de până acum nu au dovedit generarea de malformaţii congenitale, efecte mutagene şi carcinogene, dar se pare că dereglează funcţionarea glandelor endocrine. Cabarilul este foarte toxic pentru albine şi alte insecte benefice, este moderat toxic pentru peşti şi relativ non-toxic pentru păsări.

2. Piretrinii (Pyrethrin) sunt substanţe izolate iniţial din crizanteme, care prezintă efecte knockdown asupra insectelor şi căpuşelor dar nu sunt letali. Combinarea acestora cu substanţe sinergice (precum piperonil-butoxidul) creşte efectul letal. Aceste substanţe sunt instabile la lumină, umiditate şi aer, şi se aplică în tratamente unice în prezenţa aditivilor pe bază de dioxid de siliciu. Piretrinii sunt toxici pentru peşti şi alte organisme acvatice.

3. Piretroizii reprezintă piretrini sintetici mult mai eficienţi şi mai stabili chimic. Piretroizii sunt cei mai folosiţi în tratamente outdoor pentru căpuşe; aceştia sunt mai puţin volatili şi fotosensibili şi manifestă remanenţă. Sunt mai puţin toxici pentru mamifere şi păsări. Cei mai folosiţi piretroizi în controlul chimic al ixodidelor sunt:

- Cyfluthrin – în formulări de uz casnic pentru pulverizat

- Permethrin – este un piretroid ce se regăseşte în formulări comerciale tip spray ce pot fi folosite atât de personal neinstruit (utilizare casnică; puţine formulări) cât şi de personal autorizat.

- Deltamethrin – piretroid aplicabil numai de către personalul autorizat.
- Lambda Cyhalothrin – piretroid aplicabil numai de către personalul autorizat.
 

Săptămâna Europeană a Vaccinării - 23-29 aprilie 2018

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Alba, în colaborare cu Asociația Asclepios Alba, membru al Societății Naţionale de Medicina Familiei, OAMGMAMR Alba și mass media locală, celebrează Săptămâna Europeană a Vaccinării, în perioada 23-29 aprilie 2018,.

Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional OMS pentru Europa şi este implementată de Statele Membre ale Regiunii europene.

SEV 2018 are scopul de a sublinia necesitatea de acțiuni COLECTIVE, pentru a garanta că fiecare persoană este protejată de bolile prevenibile prin vaccinare.

Tema din acest an “Să ne protejăm împreună, #Vaccinurile sunt benefice”, încurajează oamenii, de la donator la publicul larg, să progreseze în eforturile de creștere a acoperirii vaccinale pentru obținerea unui BINE COMUN; pentru acest bine comun, guvernele trebuie să investească în eforturile de vaccinare, acțiunile de promovare trebuie să pună accentul pe vaccinare și oamenii trebuie să se vaccineze.

Obiectivul general este de a impulsiona o acțiune mai amplă pentru vaccinare, cu un centru de atracție special pe promovarea rolului pe care fiecare îl poate avea în acest efort comun.

Organizația Mondială a Sănătății și partenerii au obiectivele specifice:

§  De a sublinia importanța vaccinării și lacunele existente în acoperirea vaccinală

§  De a sublinia valoarea vaccinurilor și importanța investiției în eforturile naționale de vaccinare

§  De a sublinia modurile prin care fiecare poate și trebuie să participe la progresul vaccinării.

Această campanie subliniază rolul important al vaccinării în eforturile regionale și globale de promovare a sănătății, așa cum se prevede în Planul European de Acțiune pentru Vaccinare, Politica europeană pentru sănătate ”Sănătate 2020”, Planul Global de Acțiune pentru Vaccinare și Agenda ONU 2030 pentru o dezvoltare durabilă.

România se confruntă cu epidemia de rujeolă.În perioada 2016-2018, până la data de 02 martie 2018, au fost confirmate 11036 de cazuri de rujeolă, din care 40 decese. Ca măsură de limitare a epidemiei de rujeolă, au fost organizate la nivel naţional campanii de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. Este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică a virusului

Sprijinul politic pentru vaccinare trebuie menţinut, altfel Europa riscă reapariţia bolilor foarte contagioase care duc la îmbolnăviri, dizabilităţi şi decese, care vor pune o povară considerabilă asupra sistemelor de sănătate. Epidemiile recente subliniază responsabilitatea regională care este a noastră, a tuturor, de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

În perioada 23-29 aprilie, în ţara noastră, sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Vaccinare.”, se vor derula activităţi de informare şi implicare a publicului ţintă, şi de abordare a provocărilor legate de vaccinare, precum şi organizarea de puncte şi sesiuni de vaccinare accesibile comunităţilor cu risc.

În România, Campania pentru celebrarea SEV este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.  

La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății în colaborare cu Compartimentul de Epidemiologie.

Activități planificate:

§  Workshop cu medicii de familie din județ în parteneriat cu Asociația Asclepios Alba – 11.04.2018

§  Workshop cu asistenții medicali comunitari – 19.04.2018

§  Informare publică la Universitatea 1 Decembrie 1918 în parteneriat cu OAMGMAM Alba 23.04.2018

§  Masă rotundă cu AMC și MSR din zona Munților Apuseni 25.04.2018

§  Activități de informare, educare, comunicare în 35 comunități cu servicii de asistență medicală comunitară

§  Promovare website-ul instituției și pe rețele de socializare

Prevenire. Protecţie. Vaccinare.


 

7 aprilie – Ziua Mondială a Sănătății: DSP Alba organizează activități de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la importanța atingerii Acoperirii Universale cu Servicii de Sănătate

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Alba, în colaborare cu Instituția Prefectului Alba, Consiliul Judeţean Alba, Colegiul Medicilor din România, filiala Alba, Asociația Asclepios, Inspectoratul Școlar Județean Alba, Asociaţii ale vârstnicilor, Primăria Municipiului Alba Iulia - Academia Doamnelor, SM SPEROMAX Alba, Direcția de Asistență Socială Alba Iulia, OAMGMAM Alba, Asociația Pakiv, UAT-uri cu asistență medicală comunitară, organizează în perioada 7-14 Aprile 2018, activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la importanța atingerii Acoperirii Universale cu Servicii de Sănătate (En. Universal Health Coverage-UHC).


Accesul la servicii esențiale de sănătate de calitate și la protecție financiară în procesul de accesare a acestor servicii îmbunătățesc sănătatea populației, cresc speranța de viață, protejează țările de apariția unor epidemii, reduc sărăcia și riscul de foamete, creează locuri de muncă, susțin creșterea economică și egalitatea de gen. Țările care investesc în UHC își asigură o dezvoltare sănătoasă a capitalului uman național. Din acest considerent, în ultimele decenii UHC a devenit o strategie cheie pentru atingerea progresului în ceea ce privește indicatorii din sănătate și din alte domenii de dezvoltare.

 

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, acoperirea universală cu servicii de sănătate definește asigurarea accesului tuturor persoanelor la servicii de promovare a sănătății, de prevenire a îmbolnăvirilor, curative, de reabilitare și paliative de o calitate suficientă astfel încât să fie eficiente, menținând în același timp o povară financiară cât mai scăzută în rândul populației în urma accesării acestor servicii.

 

Progresul țărilor în atingerea UHC este evaluat în raport cu două criterii:

 

1) Un indice de acoperire a serviciilor de sănătate (En. UHC service coverage index). Acest indice este calculat pe baza a 16 indicatori de acoperire cu servicii esențiale de sănătate (de ex. nivelul de acoperire a serviciilor de planificare familială, procentul gospodăriilor cu acces la servicii sanitare de bază – apă potabilă și canalizare, prevalența non-fumătorilor în populația adultă, numărul de medici la 100 de locuitori). Acest indice se corelează cu rata de mortalitate sub 5 ani, speranța de viață și indicele de dezvoltare umană, importanța monitorizării lui fiind evidentă;

 

2) Povara financiară la care sunt supuși indivizii ca urmare a accesării serviciilor de sănătate și care este evaluată prin trei subindicatori, respectiv: I. Proporția (%) din populație care suportă mai mult de 10% sau 25% din totalul veniturilor gospodăriei pentru plata serviciilor de sănătate; II. Proporția (%) din populație care este împinsă sub pragul sărăciei (de 1.90$ sau 3.10$ pe zi) ca urmare a cheltuielilor suportate pentru plata serviciilor de sănătate; III. Creșterea pragului de sărăcie ca urmare a cheltuielilor cu plata serviciilor de sănătate.

 

La nivel European, conform raportului de monitorizare a UHC, în Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății, s-a înregistrat în anul 2015 un indice de acoperire a serviciilor de sănătate de 73. Acest indice atingea în același an în România valoarea de 72, puțin sub media Europeană. În ceea ce privește povara financiară consecutivă accesării serviciilor de sănătate, la nivelul Regiunii Europene a OMS, în anul 2010, 7% din populație (aprox. 62.2 mil) cheltuia cu 10% mai mult față de venitul total al gospodăriei și respectiv 1% (aprox.8.9 mil) cheltuia cu 25% mai mult față de venitul total al gospodăriei pentru plata serviciilor de sănătate. În perioada 1998-2012, în România, proporția (%) din populație care a suportat cheltuieli ”catastrofale” pentru plata serviciilor de sănătate a prezentat un trend ușor ascendent. A crescut de la 6 la 12% proporţia din populație a celor care au cheltuit cu 10% mai mult față de venitul total al gospodăriei și de la 1 la 2% a celor care au cheltuit cu 25% mai mult față de venitul total al gospodăriei pentru plata serviciilor de sănătate.

 

Deși indicatorii de monitorizare a progresului în atingerea UHC la nivel național ne situează la nivelul sau chiar deasupra mediei Europene, recomandăm susținerea eforturilor pentru continuarea progresului precum și îmbunătățirea proceselor de monitorizare a acestui progres.

 

Cu prilejul celebrării Zilei Mondiale a Sănătății 2018, promovăm sloganul „Sănătate pentru toti!” şi materialele informative propuse Organizația Mondială a Sănătății, aflate pe website-ul http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2018/en/. 

 

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii. 

La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de Compatimentul Evaluare și Promovare a Sănătății.

Activități planificate: simpozion ”Sănătate pentru toți”, masa rotundă, dezbatere publică, activități IEC în 37 comunități cu servicii de asistență medicală comunitară, promovare pe website-ul instituției și pe rețele de  socializare

 

Susţineţi Campania de Promovare a Acoperirii Universale cu Servicii de Sănătate!

Contribuiţi la creşterea gradului de conştientizare asupra importanței promovării și a monitorizării progresului în atingerea UHC la nivel național!

„Sănătate pentru toți!”


 

Controale premergătoare Sărbătorilor Pascale

Inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba încep zilele următoare o serie de controale tematice premergătoare Sărbătorilor Pascale, în vederea protejării sănătății populației.

Acțiunile de control urmăresc respectarea condițiilor igienico-sanitare privind comercializarea produselor alimentare specifice de sărbători și prevenirea îmbolnăvirilor prin consum de alimente.

Compartimentul de inspecție și control în sectorul alimentar va verifica modul de recepționare, depozitare, desfacere și manipulare a produselor alimentare. De asemenea, vor fi controlate declarațiile de conformitate și calitate, termenele de valabilitate și proprietățile organoleptice ale produselor perisabile.

Se va controla, totodată, dacă personalul poartă echipament de protecție, are examinările periodice efectuate la zi și este instruit corespunzător. Pentru prevenirea îmbolnăvirii, se vor recolta teste de sanitație și de aeromicrofloră din spațiile de producție.

Controalele se vor efectua la unitățile de desfacere ale produselor alimentare, la unitățile de producție, laboratoare de cofetărie, patiserie, panificație, ateliere preparate din carne sau lapte, centre de colectare lapte, supermarketuri, hipermarketuri, piețe agroalimentare, centre temporare de sacrificare a animalelor etc.  

Recomandări pentru consumatori:

Carnea și organele de miel sau ied, sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoțite de un certificat de sănătate publică veterinară și poartă marca de sănătate, care atesta că animalele, carnea și organele obținute în urma sacrificării, au fost supuse examenelor veterinare înainte de sacrificare precum și după sacrificare, iar în urma rezultatelor nu au fost identificate boli transmisibile de la animale la om sau alte aspecte care ar putea prezenta un risc pentru sănătatea consumatorilor.

Nu cumpărați ouă care nu sunt comercializate în spații și unități autorizate, care nu sunt marcate sau cu coajă crăpată. Pentru a evita îmbolnăvirea cumpărați ouă din unități alimentare care sunt păstrate în spații corespunzătoare, în frigider, cu temperaturi de la 4 la 14 grade Celsius.

În cazul produselor lactate, acestea trebuie să fie transportate, depozitate și comercializate în spații autorizate, să nu fie falsificate sau să prezinte modificări anormale ale aspectului, culoare, gust, miros, consistență. Comerciantul trebuie să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obținerii sau valabilitatea.  

În privința altor produse alimentare tradiționale - cozonaci, prăjituri, produse de panificație, legume de sezon – se recomandă achiziționarea numai din spații sau unități înregistrate sanitar veterinar, evitând comerțul ”stradal”. Verificați marca de sănătate pentru carne, instrucțiunile de pe etichetele produselor alimentare, cu respectarea informaților despre componente, a modului de păstrare, preparare corectă și valabilitatea lor.

Pentru orice nereguli sau suspiciuni de nereguli privind calitatea produselor sesizați Direcția de Sănătate Publică la numărul de telefon 0258 835 243. Nerespectarea legislației sanitare în vigoare duce la sancționarea agentului economic. 


 

O pacientă diagnosticată cu gripă de tip B a decedat

O pacientă confirmată cu gripă de tip B în vârstă de 78 de ani a decedat prin stop cardio-respirator la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia în data de 11 martie 2018. Femeia avea și alte probleme medicale.

Pacienta, care locuia în comuna Pianu, județul Alba, a fost internată la secția de contagioase a spitalului, în 26 februarie, fiind confirmată cu gripă de tip B la Institutul Cantacuzino.

În spital a urmat tratament, iar starea ei s-a ameliorat în ceea ce privește afecțiunea respiratorie. Pe parcursul spitalizării, afecțiunea cardiacă cronică s-a agravat, a fost transferată la secția de Anestezie și Terapie Intensivă unde a decedat prin stop cardio-respirator, în 11 martie.

Femeia nu a fost vaccinată împotriva gripei. Este primul pacient diagnosticat cu gripă, din Alba, care a decedat.

Infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare și pneumoniilor sunt în scădere în județul Alba. 

Medicii informează că simptomele gripei sunt asemănătoare cu cele ale altor infecții virale respiratorii.

Spre deosebire de o răceală obișnuită, gripa este produsă de virusurile gripale și prezintă un risc crescut de complicații și chiar decese, la persoane cu vârsta de peste 65 de ani, cu afecțiuni medicale cronice, precum diabet, boli cardiovasculare, boli respiratorii, obezitate, la copii cu vârste fragede și femei gravide.

Pentru a preveni contactul cu virusul gripal se recomandă a se evita persoanele cu simptomatologie gripală, evitarea aglomerațiilor, spălarea și dezinfectarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun.

De asemenea, măsurile de igienă personală, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă.

 

 

 

Situația cazurilor de IACRS, pneumonii și gripe, la nivelul județului Alba, în perioada 5-11 februarie

În săptămâna 5-11 februarie, la nivelul județului Alba s-au înregistrat 2.955 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și 458 de pneumonii.  

Dintre cele 2.955 de cazuri de IACRS înregistrate, 63 de cazuri au necesitat internare, iar dintre cele 458 de cazuri de pneumonii, 79 de pacienţi au necesitat internare.

În ultima săptămână cele mai multe cazuri de IACRS s-au înregistrat în Alba Iulia (1093), Sebeş (581) şi Blaj (322). Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la persoane cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani (911), respectiv între 15 și 49 de ani (829). 

Majoritatea cazurilor de pneumonii au fost înregistrate în Alba Iulia (152), Sebeș (115) şi în zona Aiud (45). Totodată, cele mai multe cazuri au fost înregistrate la pacienţi cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani (167), respectiv între 50 și 64 de ani (112).  

Miercuri, 14 februarie, de la Institutul Cantacuzino a ajuns buletinul de analiză al unui pacient internat săptămâna trecută la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia, în acest caz confirmându-se prezența virusului gripal tip A H1. De asemenea, precizăm că și în cazul altor pacienți au apărut simptome asemănătoare gripei. Aceștia sunt monitorizați și tratați la spital sau la domiciliu. Formele prezentate sunt ușoare sau medii. Menționăm, de asemenea, că depistarea virusului gripal se poate face și prin teste rapide, care se efectuează la spitalele județene, dar confirmarea și tipizarea virusului gripal se face doar de către Institutul Cantacuzino.  

Vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă. Medicii de familie din Alba mai au în stoc circa 150 de doze, iar în acest sezon au fost vaccinate circa 19.500 de persoane.

Medicii informează că simptomele gripei sunt asemănătoare cu cele ale altor infecții virale respiratorii. Spre deosebire de o răceală obișnuită, gripa este produsă de virusurile gripale și prezintă un risc crescut de complicații și chiar decese, la persoane cu vârsta de peste 65 de ani, cu afecțiuni medicale cronice, precum diabet, boli cardiovasculare, boli respiratorii, obezitate, la copii cu vârste fragede și femei gravide. Pentru a preveni contactul cu virusul gripal se recomandă a se evita persoanele cu simptomatologie gripală, evitarea aglomerațiilor, spălarea și dezinfectarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun.

De asemenea, măsurile de igienă personală, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă.

Se recomandă celor care prezintă semne de boală să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect.

 

Situatia monitorizarii apei potabile in comunele si orasele din judetul Alba

DSP Alba - Laborator de Diagnostic si Investigare in Sanatate Publica

Detalii...

 
 

Pagina 1 din 2

«ÎnceputAnterior12UrmătorSfârşit»

FAX RECLAMAȚII

0258.834.600


Expert tehnic MS privind implementarea ultimei directive de apă potabilă:

ileanavacaru@dspalba.ro -  medic primar igienă, doctor în științe medicale.

Situația plăților zilnice

Click aici pentru descărcare fișier*.

*pentru vizualizare aveți nevoie de Microsoft Excel sau Microsoft Excel Viewer.

Program Audiente

  • Director Executiv:

Ec. ALEXANDRU SINEA

Miercuri 10:00 - 12:00


  • Director Executiv Adjunct Economic:

Ec. GABRIELA TODEA

Miercuri 12:00 - 14:00



Online

Avem 48 vizitatori online
Copyright © 2018 Directia de Sanatate Publica Alba. Toate drepturile rezervate.