10 cazuri de hepatită acută virală de tip A, în comuna Unirea din județul Alba

Compartimentul de supraveghere și control al bolilor transmisibile și compartimentul evaluarea factorilor de risc din cadrul DSP Alba desfășoară o anchetă epidemiologică în urma apariției a zece cazuri de hepatită acută virală de tip A, într-o comunitate vulnerabilă din comuna Unirea. Șapte cazuri au fost confirmate serologic, iar în cazul celorlalte trei analizele sunt în lucru.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba a intervenit, cu promptitudine, la sfârșitul lunii iulie, odată cu apariția primelor două cazuri de hepatită, iar personalul de specialitate (medic epidemiolog, asistenți igienă și asistenți comunitari) din cadrul instituției s-a deplasat în comunitate pentru a lua toate măsurile care se impun, cu scopul de a limita cât mai mult extinderea focarului.

Situație cazuri la data de 1 august pe grupe de vârstă:

Grupa de vârstă 5 – 9 ani – 6 cazuri 

Grupa de vârstă 10 – 14 ani – 3 cazuri 

Grupa de vârstă 45 – 49 ani – 1 caz

Medicul de familie din comunitate a stabilit contacții, adică persoanele care au avut legături directe cu bolnavii, pe care îi supraveghează clinic și prin examen de urină, pe perioada maximă de incubație a bolii.

De asemenea, au fost verificate toate sursele de apă din localitate și, în urma analizelor de laborator, s-a stabilit că apa care curge de la două cișmele, situate pe strada unde au apărut aceste cazuri, nu îndeplinește parametrii microbiologici. S-a interzis consumul acesteia și s-a recomandat consumul apei distribuite de operatorul regional, care întrunește parametrii de potabilitate. DSP Alba, în colaborare cu reprezentanții primăriei Unirea, efectuează acțiuni de dezinfecție și igienizare în cartierul în care au apărut aceste cazuri. De asemenea, se asigură o sursă potabilă de apă, iar bazinul de apă al celor două cișmele va fi dezinfectat.

Totodată, DSP Alba a dispus dezinfectarea latrinelor, iar personalul de specialitate a informat comunitatea cum poate preveni apariția și răspândirea hepatitei virale acute de tip A, boală cu transmitere fecală orală. 

Toate cazurile au fost internate în spitale, majoritatea la Aiud. O parte dintre pacienți s-au vindecat și au fost externați.

Evoluția cazurilor este, în continuare, atent monitorizată, prin personalul DSP, asistența medicală comunitară și medicul de familie.

Simptomatologia hepatitei virale A variază de la ușoară până la severă și are o durata de la două săptămâni la câteva luni. Infecția cu VHA rareori produce hepatită fulminantă și insuficiență hepatică. Imunitatea după infecție este pe tot parcursul vieții.

Simptomatologia hepatitei A este dificil de diferențiat față de celelalte tipuri de hepatite virale acute. Boala are de obicei un debut brusc cu febră, stare generală de rău, anorexie, greața, disconfort abdominal, icter și urină hipercromă. Simptomatologia clinică, de obicei, nu durează mai mult de 2 luni, cu toate că la 10% -15% din persoane, semnele și simptomele se pot prelungi până la 6 luni.

Apariția simptomatologiei de infecție cu HVA este direct legata de vârstă. La copiii cu vârsta mai mica de 6 ani, cele mai multe infecții sunt asimptomatice (70%). La adulți si copii cu vârsta peste 6 ani, infecția este de obicei simptomatica, icterul apărând la peste 70% dintre pacienți.


Citeşte mai mult: 10 cazuri de hepatită acută virală de tip A, în comuna Unirea din județul Alba

 

Sfaturi și recomandări privind consumul de ciuperci: Simptomele care anunță intoxicația

Ciupercile adunate la întâmplare sau cumpărate de la persoane particulare pot produce intoxicații grave. Simptomele care anunță intoxicația apar după câteva minute, după 3-6 ore sau chiar mai mult. Acestea constau în dureri abdominale, grețuri și vărsături, transpirație abundentă, scaune diareice, furnicături ale extremităților, iar în situații foarte grave, stare confuzională, halucinații, convulsii sau comă.

Intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, iar operativitatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului pot contribui la salvarea vieții bolnavului. 

Având în vedere riscurile pe care le presupune intoxicația cu ciuperci există o singură măsura de a le evita: să fie consumate doar ciupercile care provin din crescătorii specializate și comercializate în magazine și de producători autorizați care beneficiază de aviz sanitar.

În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greață, vomă, diaree, transpiraţia excesivă. După 6 ore – bolnavul poate acuza cefalee, ameţeală, agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală, ce pot cauza decesul persoanei afectate.

Intoxicaţii cu ciuperci care au perioada de incubaţie scurtă:
– cazuri în care simptomele apar în minim 15 minute şi maxim 3 ore de la ingestia consumului ciupercilor şi se manifestă prin hipotensiune arterială, halucinaţii, tulburări nervoase, abundenţa salivaţiei, lăcrimare, pupila micşorată, dureri abdominale, scăderea frecvenţei cardiace, tegumente umede.

Intoxicaţii cu ciuperci  cu perioadă de incubaţie lungă (ciuperca albă, buretele viperei, etc) – semnele apar după cel puţin 12 ore de la consumul acestora şi se manifestă prin: greţuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie, iar după 2 zile de la ingestie dacă nu se iau măsuri apare coma şi apoi decesul persoanei în cauză.

Unele ciuperci pot căpăta proprietăți toxice, fiind consumate în combinaţie cu alcoolul.

Având în vedere faptul că după perioadele de caniculă revin ploile, este foarte probabil să existe o abundență de ciuperci în păduri, iar consumatorii trebuie să fie atenţi, pentru că există multe mutaţii ale ciupercilor, care chiar dacă erau cunoscute ca bune pot să fi suferit în timp mutaţii genetice şi să devină periculoase pentru sănătate.

Inclusiv culegătorii care pretind că sunt buni cunoscători ai speciilor de ciuperci, recunosc că, la o atentă examinare a ciupercilor culese nu mai au siguranța că acestea sunt comestibile, cu atât mai mult cu cât acestea pot fi însămânțate cu sporii ciupercilor otrăvitoare sau pot suferi mutații genetice, respectiv pot acumula o cantitate mare de toxine din cauza căldurii excesive sau îmbătrânirii acestora.

Populația trebuie să fie prudentă în consumul de ciuperci și pentru prevenirea intoxicației cu ciuperci se recomandă respectarea următoarelor reguli:

- Ciupercile pe care nu le cunoaşteţi sau care vă provoacă suspiciune, să nu le consumaţi şi să nu le degustaţi;

- Nu procuraţi ciuperci de pe marginea drumurilor de la persoane necunoscute şi din locuri neautorizate;

- Nu colectaţi ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti, scuaruri, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti. Ciupercile acumulează substanţe toxice şi devin necomestibile;

- Nu implicaţi în procesul de colectare copiii;

- Limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor;

- Alegeţi ciupercile culese înainte de preparare;

Tratamentul intoxicaţiei cu ciuperci se face în funcţie de durata perioadei de incubaţie astfel:

– în cazul ciupercilor care au o perioadă de incubaţie scurtă – se provoacă vărsătura (cu apa caldă şi sărată), se fac spălaturi gastrice (prin aspirarea conţinutului gastric), purgative saline, atropina, cărbune activat, etc.

– în cazul ciupercilor cu perioada de incubaţie lungă – se fac spălaturi gastrice (deşi eficienţa e redusă fiind vorba de o ingestie veche de 12 ore), se administrează substanţe pentru diminuarea durerii, tratament simptomatic, se introduc perfuzii cu glucoză şi medicamente hepato-protectoare.

Primul ajutor vizează internarea de urgenţă pentru ameliorarea dezechilibrelor biologice grave (hidro-electrolitice, acido-bazice) care periclitează viaţa celui otrăvit.

 

Citeşte mai mult: Sfaturi și recomandări privind consumul de ciuperci: Simptomele care anunță intoxicația

 

Instruire privind monitorizarea calității apei, cu administratorii de piscine și ștranduri din Alba, în 18 iulie, la sediul DSP

La sediul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba, situat pe strada Mușețelului, nr. 2, va avea loc, în 18 iulie, de la ora 10.00, o instruire cu administratorii de ștranduri sau reprezentanți de unități de cazare, cu bazine acoperite sau piscine cu circuit închis, în vederea monitorizării corecte a apei de îmbăiere, care include dezinfecție, filtrare și alte măsuri de igienă.

Reprezentanții DSP Alba consideră că se impune realizarea unui instructaj cu personalul care se ocupă de monitorizarea calității apelor de îmbăiere, fie că sunt piscine și ștranduri cu circuit deschis, bazine acoperite sau piscine ale unor unități de cazare, pensiuni sau hoteluri, disponibile doar pentru cei care înnoptează.

Astfel, celor care vor participa la activitatea de instruire li se va prezenta un ghid care conține recomandări și informaţii consultative cu importanță în sănătatea publica, privitoare la diferite tipuri de bazine de înot, cu referire la menținerea parametrilor apei de îmbaiere, în limitele admise de legislaţia in vigoare, precum şi exploatarea acestora, în condiţii de securitate. De asemenea, se vor prezenta și metodele de realizare ale dezinfecției apei.

Sunt cuprinse în acest ghid informații utile pentru administratorii de bazine de înot în cazul unor poluări accidentale, situații în care autoritatea de sănătate publică trebuie înștiințată, pentru a stabili măsurile imediate ce se impun, în vederea diminuării riscului pentru sănătate și pentru a stabili măsuri preventive de reducere a expunerii în condiții similare pe viitor.

DSP Alba transmite, pe această cale, că întreținerea corespunzătoare a piscinelor si bazinelor de înot este eficientă în prevenirea majorității problemelor de sănătate cauzate apei contaminate din aceste bazine. Curățarea (în special eliminarea biofilmelor), reînnoirea apei, filtrarea, ventilația și dezinfectarea sunt măsuri preventive, esențiale care reduc riscul apariției unor astfel de probleme.

Apa din piscine şi bazine de înot este în mod continuu predispusă contaminării cu microorganismele existente în atmosferă sau introduse în bazin de utilizatori.

Procesul de filtrare al apei este una dintre etapele importante în tratarea a apei din piscine și bazine de înot. Aceasta constă în recircularea întregului volum de apa şi începe prin absorbţia apei din bazin cu ajutorul unei pompe urmată de trecerea apei prin filtru, dozarea de dezinfectant şi pH, și reintroducerea apei înapoi în piscina prin gurile de refulare.

Toate bazinele de înot şi piscinele nou construite trebuie prevăzute cu sisteme de recirculare a apei, iar cele existente trebuie dotate cu sisteme de recirculare şi tratarea apei.

Circulaţia apei în bazin trebuie asigurată în aşa fel încât să nu existe spaţii moarte unde apa stagnează. În aceste spaţii apa nu este dezinfectată şi nu este filtrată în mod corespunzător.

Filtrarea apei are ca scop eliminarea suspensiilor (turbiditate) din apă, pentru obţinerea unei ape transparente şi clare. Totodată prin filtrare se reduce cantitatea de dezinfectanţi utilizată. Filtrele trebuie să funcţioneze timp de 24 de ore pe zi pentru a îndepărta poluanţii proveniţi de la utilizatorii piscinei. Prin filtrare se elimină particulele în suspensie de diferite provenienţe.

Menţinerea calităţii apelor din bazinele de înot nu se poate realiza exclusiv prin monitorizarea de laborator. Este necesară o bună colaborare din partea utilizatorilor, în special prin respectarea regulamentului de ordine interioară: efectuarea unei duş înainte de a intra în apa de îmbăiere și utilizarea grupurilor sanitare pentru nevoile fiziologice.

Monitorizarea şi evaluarea calităţii apei din piscine şi bazine de înot se bazează pe urmărirea valorii parametrilor fizico-chimici şi microbiologici, în scopul de a depista şi de a corecta unele neajunsuri, iar în cazul unei poluări de a lua măsuri necesare pentru protejarea stării de sănătate a utilizatorilor.

Pentru urmărirea valorii parametrilor apei din bazinele de înot se recoltează probe de apă din care se determină parametrii microbiologici şi fizico-chimici ai apei.


Citeşte mai mult: Instruire privind monitorizarea calității apei, cu administratorii de piscine și ștranduri din Alba, în 18 iulie, la sediul DSP

 

DSP și Instituția Prefectului Alba vor distribui trei tone de var cloros pentru dezinfecția fântânilor, în localitățile afectate de inundații

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) și Instituției Prefectului Alba se vor deplasa, vineri, în localitățile afectate de inundațiile din ultima perioadă, pentru a distribui trei tone de var cloros persoanelor afectate de inundații, utile pentru dezinfecția fântânilor. De asemenea, specialiștii în sănătate publică vor acorda îndrumare, sprijin și asistență în vederea unei dezinfecții corecte.

În urma consultărilor pe care DSP le-a avut, după inundații, cu Instituția Prefectului Alba, s-a decis achiziționarea a trei tone de var cloros și distribuirea acestuia către persoanele afectate de inundații, având în vedere că este foarte util pentru dezinfecția fântânilor.

”Consumul de apa din fântânile afectate de inundații este interzis. Acestea vor fi curățate, salubrizate, dezinfectate, iar apoi apa va fi analizată prin laboratoarele DSP Alba. Până în momentul în care apa devine corespunzătoare, lucru dovedit de analizele de laborator, se va consuma apa îmbuteliată, apa adusă în cisterne din zonele neafectate sau apa fiartă și răcită. De asemenea, precizăm că apa a cărei calitate a fost afectată, din cauza inundațiilor, nu poate fi folosită pentru spălatul vaselor, spălatul pe dinți, spălatul pe mâini, spălarea alimentelor și pregătirea hranei”, a spus directorul DSP Alba, ec. Alexandru Sinea.

”De la primele inundații din această vară am fost alături de oamenii afectați și am încercat să-i sprijin cu toate resursele pe care Instituția Prefectului le are la dispoziție. În continuare, alături de reprezentanții DSP Alba, vrem să fim alături de persoanele care în această perioadă au avut de suferit”, a spus prefectul județului Alba, Dănuț Emil Hălălai.

La recepția varului cloros, reprezentanții DSP și ai Instituției Prefectului se vor întâlni cu reprezentanții autorităților locale din zonele afectate, care vor oferi sprijin în vederea distribuirii acestuia.

Important pentru populație – instrucțiuni pentru dezinfecția fântânilor

Pentru a efectua o dezinfecție corectă a apei de fântână, trebuie asigurată în prealabil asanarea și recondiționarea fântânii.

 

În vederea dezinfecției, fântâna se golește și se curăță, după care se lasă până se umple cu apă și se calculează volumul acesteia.

Dezinfecția fântânii se face cu substanțe clorigene sau dezinfectante care au aviz sanitar de folosire în acest scop, exemplu: clorura de var, hipoclorit de sodiu, cloramina etc.

Fântâna se acoperă cu capac și, după 12 ore de contact, se extrage apa din fântână și se aruncă până când dispare mirosul persistent de clor. Din acest motiv se recomandă ca operațiunile de dezinfecție a fântânii să fie făcute seara.

În localitățile în care există microcentrale de aprovizionare cu apa, producătorul de apă potabilă, sub îndrumarea Direcției de Sănătate Publică Alba, va controla starea de igienă și calitatea apei distribuite, luând măsurile necesare pentru ca apa să îndeplinească cerințele legale. În acest sens se va pune accent pe:

·         clorinarea corespunzătoare a apei distribuite populației;

·         igienizarea și dezinfecția perimetrelor de protecție sanitară, a rezervoarelor;

·         remedierea de urgență a eventualelor defecțiuni.

 

Măsuri pentru igienizarea solului și deșeurilor solide

Suprafețele care au fost inundate vor fi salubrizate, adică se va proceda la îndepărtarea sedimentelor și deșeurilor aduse de apă și apoi se va face dezinfecția solului cu o soluție clorigenă 5-10 % (var cloros, cloramina). Sedimentele și deșeurile se vor depozita în locuri special amenajate și vor fi dezinfectate de asemenea cu soluții clorigene.

 

Măsuri pentru igienizarea grupurilor sanitare și latrinelor

  

Perimetrul closetelor individuale (scaunul și cabina) se va spăla și dezinfecta, iar în interiorul acestora se vor turna 2-3 găleți cu soluție clorigena 5-10%.

 

În cazul în care în localitate există sistem de canalizare și stație de epurare, se va face dezinfecția întregului sistem de canalizare cu o soluție clorigenă 5-10% și se va face curățirea stației de epurare de eventualele depuneri și deșeuri solide aduse de inundații, asigurându-se funcționarea la parametrii corespunzători.

 

Este obligatoriu ca substanțele clorigene să fie utilizate sub forma de soluție.

Măsurile pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin boală diareică acută, hepatita A etc.:

Educația pentru sănătate a populației privind respectarea strictă a regulilor de igienă individuală, consumul alimentelor salubre și corect preparate, consumul de apă potabilă.

Deoarece unitățile cu profil alimentar adesea sunt distruse în timpul inundațiilor, este posibil ca produsele alimentare să fie serios deteriorate, impunându-se controlul riguros al calității alimentelor inclusiv aprovizionarea cu alimente corespunzătoare igienico-sanitar al zonelor inundate.

Recomandări:

·         Se va interzice consumul alimentelor alterate;

·         Se impune distrugerea alimentelor intrate în contact cu apa de inundație, daca ele nu erau protejate în cutii de conserve ermetic închise;

·         Supravegherea unităților de alimentație publică și colectivă privind modul de preparare, păstrare și distribuire a produselor alimentare finite;

·         Păstrarea la rece a alimentelor perisabile;

·         Fructele și legumele vor fi bine spălate cu apă potabilă sau fiartă;

·         Se vor prefera conservele sterilizate și băuturile răcoritoare pasteurizate;

·         Evacuarea corectă a deșeurilor solide și lichide;

·         În cazul în care aveți răni, apelați la serviciile de asistența medicală pentru vaccinare împotriva tetanosului;

·         În caz de febră, vărsături, diaree, tuse, erupție pe piele, îngălbenirea pielii (icter), adresați-vă  imediat medicului de familie.

Citeşte mai mult: DSP și Instituția Prefectului Alba vor distribui trei tone de var cloros pentru dezinfecția fântânilor, în localitățile afectate de inundații

 

Administratorii taberelor și cei ai unităților de cazare, care primesc grupuri în regim de tabără, trebuie să respecte mai multe reguli sanitare


Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba amintește administratorilor unităților de cazare că pot primi grupuri de copii, în regim de tabără, însă cu respectarea măsurilor sanitare.  

În cazul în care administratorii de hoteluri și pensiuni primesc grupuri de copii trebuie să înștiințeze, în prealabil, Direcția de Sănătate Publică și să respecte o serie măsuri, la fel ca unitățile care funcționează în regim de tabere școlare.

Astfel, toți copiii trebuie să aibă aviz epidemiologic, să fie însoțiți de un cadru medical care supraveghează starea de sănătate a acestora pe perioada șederii, dar și meniurile, care trebuie să fie diferențiate, pe categorii de vârstă.

Citeşte mai mult: Administratorii taberelor și cei ai unităților de cazare, care primesc grupuri în regim de tabără, trebuie să respecte mai multe reguli sanitare

 

19 mai – Ziua Europeană Împotriva Obezității, sub sloganul ”Să acționăm pentru un viitor mai sănătos”. Campanii de informare și educare

Direcţia de Sănătate Publică Alba, în parteneriat cu OAMGMAMR filiala Alba, UAT-uri din 35 comunități și Asociația pentru educație și sănătate integrativă “Academia Elisa”, celebrează în data de 19 mai 2018 Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (ZEIO) şi organizează în perioada 19 mai - 29 mai 2018 campania de informare şi educare dedicată acestei zile.

În 15 februarie 2018 la Bruxelles, Asociația Europeană pentru Studiul Obezității (EASO), a lansat o schemă de premiere pentru a recunoaște cele mai bune inițiative în lupta împotriva obezității. Anul acesta, EASO dorește să atragă mai mult atenția asupra efectelor pe care le poate avea obezitatea asupra unor boli, cum sunt diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare și unele forme de cancer.

Pentru a celebra Ziua Europeană Împotriva Obezității 2018, EASO solicită o instruire mai bună a medicilor și furnizorilor de asistență medicală, în ceea ce privește obezitatea și o recunoaștere a obezității ca boală de către  cât mai multe state membre ale UE.

Printre inițiativele europene ale EASO din acest an va fi o conferință la Bruxelles în 17 mai, la care vor fi invitate autorități din statele membre ale UE, pentru a împărtăși cele mai bune practici și pentru a discuta despre necesitatea unei mai bune educații, tratament și îngrijire legate de această afecțiune.

La conferință vor fi reprezentanți ai diferitelor instituții europene, precum și ai Organizației Mondiale a Sănătății și ai Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. EASO și asociațiile membre din 32 de țări din Europa vor organiza diverse evenimente pentru a crea o mai mare conștientizare și înțelegere a obezității. Pentru inițiativele care au avut loc deja în cursul anului trecut, primele premii EASO vor fi prezentate la cel de-al 25-lea Congres European privind Obezitatea care va avea loc la Viena în luna mai.

Așa cum îndeamnă și sloganul Zilei Europene Împotriva Obezității 2018 și anume Să acționăm pentru un viitor mai sănătos, sunt încurajate să participe toate statele membre ale UE. La nivel internațional, obezitatea aproape s-a triplat din 1975. În anul 2016 peste 1,9 miliarde de adulți cu vârsta de 18 ani și peste erau supraponderali. Dintre aceștia, peste 650 milioane erau obezi. 39% dintre adulții peste 18 ani erau supraponderali în 2016 și 13% erau obezi.

 

Conform OMS, în 2016, prevalența supragreutății la cei peste 18 ani, în România a fost de 57,7%, la ambele sexe. În anul 2014, România a avut o prevalenţă a obezităţii la adult ≤ 22,8%. La noi în țară, prevalenţa obezităţii la băieţi în anul 2014 era în uşoară creștere faţă de anul 2012, în timp ce la fete a scăzut faţă de acelaşi an. Copilul supraponderal are mai multe riscuri să fie un adult supraponderal. 

Tema campaniei din anul acesta este : Împreună Împotriva Obezității.  Mai multe rapoarte au arătat că, în cazul în care obezitatea și supragreutatea continuă să crească într-un astfel de ritm alarmant, acest fenomen va afecta mai mult de jumătate din cetățenii europeni până în anul 2030. În unele țări, procentul ar putea ajunge la 90%.  

Printre statele membre ale UE pentru care sunt disponibile date, cele mai mici ponderi ale obezității în 2014 în rândul populației cu vârsta de 18 ani și peste s-au înregistrat în România (9,4%) și Italia (10,7%), înainte de Olanda (13,3%), Belgia și Suedia (ambele 14,0%). La polul opus al scalei, obezitatea a afectat mai mult de 1 din 4 dintre adulții din Malta (26,0%), și aproximativ 1 din 5, în Letonia (21,3%), Ungaria (21,2%), Estonia (20,4%).  Pentru detalii suplimentare privind modul în care puteți sprijini Ziua Europeană Împotriva Obezității și pentru a afla mai multe informații despre obezitate, accesați website-ul Zilei Europene Împotriva Obezității: www.europeanobesityday.eu . Activitățile pot fi, de asemenea, urmărite pe Twitter @EOD2018 , Facebook , #EOD2018 . Detalii despre premiile EASO- ZEIO sunt disponibile pe site-ul:  https://www.europeanobesityday.eu/get-involved/european-obesity-day-awards/

Prin activităţile derulate și anume activități de informare, educare, comunicare în școli și 35 comunități prin rețeaua de medicină comunitară și școlară, voluntari ai Asociației pentru educație și sănătate integrativă “ Academia Elisa”,  dorim să conştientizăm populaţia generală privind riscurile obezităţii şi responsabilitatea pe care o au ei înşişi în menţinerea sănătăţii.  

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii. 

La nivel judeţean coordonarea este asigurată de Compartimentul Evalșuare și Promovare a Sănătății.


 

17 mai 2018 – Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale, sub sloganul „Cunoaște-ți valorile!”

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Alba, în colaborare cu OAMGMAMR filiala Alba, UAT-uri din 35 comunități și Asociația pentru educație și sănătate integrativă “Academia Elisa”, organizează în perioada 17-24 mai 2018, activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei referitoare la hipertensiunea arterială.

Presiunea arterială crescută este principalul factor de risc pentru deces şi disabilitate la scară globală, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Societăţii Internaţionale de Hipertensiune.

Se estimează că presiunea arterială crescută a fost responsabilă pentru 9.4 milioane decese şi 162 milioane ani de viaţă pierduţi în 2010, 50% dintre bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale şi insuficienţa cardiacă, 13% dintre decese la scară globală şi peste 40% dintre decesele la persoanele cu diabet. Hipertensiunea este, de asemenea, un factor de risc important fetal şi maternal.

În prezent HTA a atins dimensiuni epidemice. În 2008, prevalenţa HTA la scară globală în rândul adulţilor de 25 de ani şi mai mult a fost în jur de 40%. Chiar dacă în intervalul 1980 şi 2008, proporţia populaţiei presiune arterială ridicată sau hipertensiune a prezentat o uşoară scădere, numărul celor cu HTA a crescut de la 600 milioane în 1980 la aproape 1 miliard în 2008 ca urmare a procesului de creştere a populaţiei şi a fenomenului de îmbătrânire şi se estimează o creştere de până la 1,56 miliarde în 2025.

În anul 2016 a fost derulat studiul SEPHAR III, care a relevat o prevalenţă a hipertensiunii arteriale de 45,1% în rândul populaţiei adulte. Raportat la populaţia României, înseamnă că în 2016, un estimat de circa 7,4 milioane de persoane aveau hipertensiune arterială – principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare, cele responsabile de cele mai multe decese atât la nivel global, cât şi în ţara noastră. Cu toate acestea, conform studiului doar 80,9% dintre adulţii hipertensivi ştiu că suferă de această boală, în timp ce restul de 19,1% au fost diagnosticaţi cu ocazia studiului SEPHAR III. Aceasta înseamnă că aproximativ 1 din 5 români nu ştie că are hipertensiune arterială, fiind expus unor riscuri importante în ceea ce priveşte starea de sănătate, generate de lipsa unei îngrijiri adecvate, care să asigure controlul eficient al afecţiunii.

Totuşi, în ultimii 11 ani, rata de cunoaştere a hipertensiunii arteriale a cunoscut o îmbunătăţire majoră, crescând succesiv, faţă de rezultatele obţinute de celelalte două studii SEPHAR. Dacă în anul 2005, doar 44,3% dintre persoanele hipertensive aveau cunoscută  hipertensiunea arterială, în anul 2016 procentul acestora a ajuns la 80,9%.

În ciuda perspectivelor pozitive în ceea ce priveşte diagnosticarea hipertensiunii arteriale, persoanele aflate sub tratament sau controlul afecţiunii, rezultatele studiului SEPHAR III arată că factorii de risc cardiovascular rămân o problemă critică. Dintre aceştia, diabetul zaharat şi dislipidemiile generează cele mai multe îngrijorări, dat fiind că prevalenţa celor două afecţiuni este de două ori mai ridicată decât în 2006, fapt care creşte riscul de apariţie a complicaţiilor. Astfel, studiul SEPHAR III a identificat o prevalenţă de 12,2% a diabetului zaharat, în timp ce procentul persoanelor cu dislipidemie se situează la 73,2%, la nivel global şi la 77,8% în rândul hipertensivilor.

România rămâne în topul ţărilor cu risc cardiovascular ridicat, iar rezultatele SEPHAR III confirmă, încă o dată, că hipertensiunea arterială, alături de ceilalţi factori de risc cardiovascular reprezintă probleme majore la nivelul sănătăţii populaţionale.

Este îmbucurător faptul că numărul persoanelor care au hipertensiune arterială şi au fost diagnosticate, precum şi al celor aflate sub tratament şi sub control terapeutic creşte de la an la an. Eforturile se concentrează pe conceperea şi implementarea unor programe de prevenţie, diagnosticare precoce şi control pe termen lung.

Cu acest prilej, promovăm sloganul „Cunoaşte-ţi valorile!” şi materialele informative propuse de Liga Mondială şi Societatea Internaţională pentru Hipertensiune, aflate pe website-ul http://www.whleague.org precum şi materialele elaborate de CNEPSS-CRSP Cluj. Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.

La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de Compartimentul Evaluare și Promovare a Sănătății. Activitățile de informare, educare, comunicare se vor derula în 35 comunități prin asistența medicală școlară și comunitară și voluntari ai Asociației pentru educație și sănătate integrativă “ Academia Elisa”.

 

Susţineţi Campania de Prevenire a Hipertensiunii Arteriale!

Contribuiţi la creşterea gradului de conştientizare a  riscurilor hipertensiunii arteriale!

„Cunoaşte-ţi valorile!”

 

 

Recomandări pentru autoritățile locale în vederea evitării riscului de îmbolnăvire cu Boala Lyme prin mușcătura de căpușă


Având în vedere evitarea riscului de îmbolnăvire cu Boala Lyme prin mușcătura transmisă de căpușă, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba recomandă autorităților locale luarea următoarelor măsuri:

- Reducerea vegetaţiei înalte (ierburi, tufişuri), tunderea gazonului sau a spaţiilor înierbate.

- Înlăturarea frunzelor moarte, a crăcilor căzute şi arderea acestora.

- Înlăturarea vegetaţiei din vecinătatea sau de pe pereţii caselor.

- Astuparea găurilor/crăpăturilor din pereţii caselor

- Descurajarea prezenţei rozătoarelor (depozitarea corectă a gunoiului menajer, depozitarea corectă a proviziilor – inclusiv grâne, fân, etc., folosirea de capcane, momeli otrăvite, etc)

- Descurajarea prezenţei unor animale de pădure (căprioare, arici, porci mistreţi, urşi etc.) prin preajma casei.

- Aplicarea de tratamente cu acaricide adecvate asupra animalelor de companie (câini, pisici, etc) şi asupra celor domestice (oi, capre, vaci, cai şi păsări de curte)

În acest scop se recomandă:

- Aplicarea prin pulverizare a unor formulări recomandate de acaricide pe zone restrânse şi în microfocare; nu se fac aplicări masive prin pulverizare/stropire din avion sau maşină.

- Alegerea în funcţie de situaţie, de la caz la caz, a acaricidului şi concentraţiilor cele mai potrivite.

- Aplicarea acaricidelor trebuie efectuată de către personal calificat şi atestat în acest sens.

Atașăm lista produselor acaricide recomandate și modul de aplicare a lor.

Orice situație deosebită, sesizată în teritoriul arondat, legat de prezența populațiilor de căpușe, precum și măsurile întreprinse, vor fi anunțate telefonic la D.S.P.J. Alba, în scopul luării celor mai bune decizii.

ACARICIDE ŞI APLICARE

1 Carbamaţii tip Cabaryl. Cabarilul este acaricidul folosit în controlul populaţiilor de căpuşe. Acesta este un insecticid/acaricid cu spectru larg şi utilizări atât pentru casă, animale de companie cât şi pentru aplicaţii outdoor. Cabarilul este inactivat în organismul animalelor (mamiferelor) şi este ulterior excretat de către acestea. Studiile de până acum nu au dovedit generarea de malformaţii congenitale, efecte mutagene şi carcinogene, dar se pare că dereglează funcţionarea glandelor endocrine. Cabarilul este foarte toxic pentru albine şi alte insecte benefice, este moderat toxic pentru peşti şi relativ non-toxic pentru păsări.

2. Piretrinii (Pyrethrin) sunt substanţe izolate iniţial din crizanteme, care prezintă efecte knockdown asupra insectelor şi căpuşelor dar nu sunt letali. Combinarea acestora cu substanţe sinergice (precum piperonil-butoxidul) creşte efectul letal. Aceste substanţe sunt instabile la lumină, umiditate şi aer, şi se aplică în tratamente unice în prezenţa aditivilor pe bază de dioxid de siliciu. Piretrinii sunt toxici pentru peşti şi alte organisme acvatice.

3. Piretroizii reprezintă piretrini sintetici mult mai eficienţi şi mai stabili chimic. Piretroizii sunt cei mai folosiţi în tratamente outdoor pentru căpuşe; aceştia sunt mai puţin volatili şi fotosensibili şi manifestă remanenţă. Sunt mai puţin toxici pentru mamifere şi păsări. Cei mai folosiţi piretroizi în controlul chimic al ixodidelor sunt:

- Cyfluthrin – în formulări de uz casnic pentru pulverizat

- Permethrin – este un piretroid ce se regăseşte în formulări comerciale tip spray ce pot fi folosite atât de personal neinstruit (utilizare casnică; puţine formulări) cât şi de personal autorizat.

- Deltamethrin – piretroid aplicabil numai de către personalul autorizat.
- Lambda Cyhalothrin – piretroid aplicabil numai de către personalul autorizat.
 

Săptămâna Europeană a Vaccinării - 23-29 aprilie 2018

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Alba, în colaborare cu Asociația Asclepios Alba, membru al Societății Naţionale de Medicina Familiei, OAMGMAMR Alba și mass media locală, celebrează Săptămâna Europeană a Vaccinării, în perioada 23-29 aprilie 2018,.

Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional OMS pentru Europa şi este implementată de Statele Membre ale Regiunii europene.

SEV 2018 are scopul de a sublinia necesitatea de acțiuni COLECTIVE, pentru a garanta că fiecare persoană este protejată de bolile prevenibile prin vaccinare.

Tema din acest an “Să ne protejăm împreună, #Vaccinurile sunt benefice”, încurajează oamenii, de la donator la publicul larg, să progreseze în eforturile de creștere a acoperirii vaccinale pentru obținerea unui BINE COMUN; pentru acest bine comun, guvernele trebuie să investească în eforturile de vaccinare, acțiunile de promovare trebuie să pună accentul pe vaccinare și oamenii trebuie să se vaccineze.

Obiectivul general este de a impulsiona o acțiune mai amplă pentru vaccinare, cu un centru de atracție special pe promovarea rolului pe care fiecare îl poate avea în acest efort comun.

Organizația Mondială a Sănătății și partenerii au obiectivele specifice:

§  De a sublinia importanța vaccinării și lacunele existente în acoperirea vaccinală

§  De a sublinia valoarea vaccinurilor și importanța investiției în eforturile naționale de vaccinare

§  De a sublinia modurile prin care fiecare poate și trebuie să participe la progresul vaccinării.

Această campanie subliniază rolul important al vaccinării în eforturile regionale și globale de promovare a sănătății, așa cum se prevede în Planul European de Acțiune pentru Vaccinare, Politica europeană pentru sănătate ”Sănătate 2020”, Planul Global de Acțiune pentru Vaccinare și Agenda ONU 2030 pentru o dezvoltare durabilă.

România se confruntă cu epidemia de rujeolă.În perioada 2016-2018, până la data de 02 martie 2018, au fost confirmate 11036 de cazuri de rujeolă, din care 40 decese. Ca măsură de limitare a epidemiei de rujeolă, au fost organizate la nivel naţional campanii de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. Este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică a virusului

Sprijinul politic pentru vaccinare trebuie menţinut, altfel Europa riscă reapariţia bolilor foarte contagioase care duc la îmbolnăviri, dizabilităţi şi decese, care vor pune o povară considerabilă asupra sistemelor de sănătate. Epidemiile recente subliniază responsabilitatea regională care este a noastră, a tuturor, de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

În perioada 23-29 aprilie, în ţara noastră, sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Vaccinare.”, se vor derula activităţi de informare şi implicare a publicului ţintă, şi de abordare a provocărilor legate de vaccinare, precum şi organizarea de puncte şi sesiuni de vaccinare accesibile comunităţilor cu risc.

În România, Campania pentru celebrarea SEV este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.  

La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății în colaborare cu Compartimentul de Epidemiologie.

Activități planificate:

§  Workshop cu medicii de familie din județ în parteneriat cu Asociația Asclepios Alba – 11.04.2018

§  Workshop cu asistenții medicali comunitari – 19.04.2018

§  Informare publică la Universitatea 1 Decembrie 1918 în parteneriat cu OAMGMAM Alba 23.04.2018

§  Masă rotundă cu AMC și MSR din zona Munților Apuseni 25.04.2018

§  Activități de informare, educare, comunicare în 35 comunități cu servicii de asistență medicală comunitară

§  Promovare website-ul instituției și pe rețele de socializare

Prevenire. Protecţie. Vaccinare.


 

7 aprilie – Ziua Mondială a Sănătății: DSP Alba organizează activități de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la importanța atingerii Acoperirii Universale cu Servicii de Sănătate

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Alba, în colaborare cu Instituția Prefectului Alba, Consiliul Judeţean Alba, Colegiul Medicilor din România, filiala Alba, Asociația Asclepios, Inspectoratul Școlar Județean Alba, Asociaţii ale vârstnicilor, Primăria Municipiului Alba Iulia - Academia Doamnelor, SM SPEROMAX Alba, Direcția de Asistență Socială Alba Iulia, OAMGMAM Alba, Asociația Pakiv, UAT-uri cu asistență medicală comunitară, organizează în perioada 7-14 Aprile 2018, activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la importanța atingerii Acoperirii Universale cu Servicii de Sănătate (En. Universal Health Coverage-UHC).


Accesul la servicii esențiale de sănătate de calitate și la protecție financiară în procesul de accesare a acestor servicii îmbunătățesc sănătatea populației, cresc speranța de viață, protejează țările de apariția unor epidemii, reduc sărăcia și riscul de foamete, creează locuri de muncă, susțin creșterea economică și egalitatea de gen. Țările care investesc în UHC își asigură o dezvoltare sănătoasă a capitalului uman național. Din acest considerent, în ultimele decenii UHC a devenit o strategie cheie pentru atingerea progresului în ceea ce privește indicatorii din sănătate și din alte domenii de dezvoltare.

 

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, acoperirea universală cu servicii de sănătate definește asigurarea accesului tuturor persoanelor la servicii de promovare a sănătății, de prevenire a îmbolnăvirilor, curative, de reabilitare și paliative de o calitate suficientă astfel încât să fie eficiente, menținând în același timp o povară financiară cât mai scăzută în rândul populației în urma accesării acestor servicii.

 

Progresul țărilor în atingerea UHC este evaluat în raport cu două criterii:

 

1) Un indice de acoperire a serviciilor de sănătate (En. UHC service coverage index). Acest indice este calculat pe baza a 16 indicatori de acoperire cu servicii esențiale de sănătate (de ex. nivelul de acoperire a serviciilor de planificare familială, procentul gospodăriilor cu acces la servicii sanitare de bază – apă potabilă și canalizare, prevalența non-fumătorilor în populația adultă, numărul de medici la 100 de locuitori). Acest indice se corelează cu rata de mortalitate sub 5 ani, speranța de viață și indicele de dezvoltare umană, importanța monitorizării lui fiind evidentă;

 

2) Povara financiară la care sunt supuși indivizii ca urmare a accesării serviciilor de sănătate și care este evaluată prin trei subindicatori, respectiv: I. Proporția (%) din populație care suportă mai mult de 10% sau 25% din totalul veniturilor gospodăriei pentru plata serviciilor de sănătate; II. Proporția (%) din populație care este împinsă sub pragul sărăciei (de 1.90$ sau 3.10$ pe zi) ca urmare a cheltuielilor suportate pentru plata serviciilor de sănătate; III. Creșterea pragului de sărăcie ca urmare a cheltuielilor cu plata serviciilor de sănătate.

 

La nivel European, conform raportului de monitorizare a UHC, în Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății, s-a înregistrat în anul 2015 un indice de acoperire a serviciilor de sănătate de 73. Acest indice atingea în același an în România valoarea de 72, puțin sub media Europeană. În ceea ce privește povara financiară consecutivă accesării serviciilor de sănătate, la nivelul Regiunii Europene a OMS, în anul 2010, 7% din populație (aprox. 62.2 mil) cheltuia cu 10% mai mult față de venitul total al gospodăriei și respectiv 1% (aprox.8.9 mil) cheltuia cu 25% mai mult față de venitul total al gospodăriei pentru plata serviciilor de sănătate. În perioada 1998-2012, în România, proporția (%) din populație care a suportat cheltuieli ”catastrofale” pentru plata serviciilor de sănătate a prezentat un trend ușor ascendent. A crescut de la 6 la 12% proporţia din populație a celor care au cheltuit cu 10% mai mult față de venitul total al gospodăriei și de la 1 la 2% a celor care au cheltuit cu 25% mai mult față de venitul total al gospodăriei pentru plata serviciilor de sănătate.

 

Deși indicatorii de monitorizare a progresului în atingerea UHC la nivel național ne situează la nivelul sau chiar deasupra mediei Europene, recomandăm susținerea eforturilor pentru continuarea progresului precum și îmbunătățirea proceselor de monitorizare a acestui progres.

 

Cu prilejul celebrării Zilei Mondiale a Sănătății 2018, promovăm sloganul „Sănătate pentru toti!” şi materialele informative propuse Organizația Mondială a Sănătății, aflate pe website-ul http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2018/en/. 

 

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii. 

La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de Compatimentul Evaluare și Promovare a Sănătății.

Activități planificate: simpozion ”Sănătate pentru toți”, masa rotundă, dezbatere publică, activități IEC în 37 comunități cu servicii de asistență medicală comunitară, promovare pe website-ul instituției și pe rețele de  socializare

 

Susţineţi Campania de Promovare a Acoperirii Universale cu Servicii de Sănătate!

Contribuiţi la creşterea gradului de conştientizare asupra importanței promovării și a monitorizării progresului în atingerea UHC la nivel național!

„Sănătate pentru toți!”


 

Pagina 1 din 2

«ÎnceputAnterior12UrmătorSfârşit»

FAX RECLAMAȚII

0258.834.600


Expert tehnic MS privind implementarea ultimei directive de apă potabilă:

ileanavacaru@dspalba.ro -  medic primar igienă, doctor în științe medicale.

Situația plăților zilnice

Click aici pentru descărcare fișier*.

*pentru vizualizare aveți nevoie de Microsoft Excel sau Microsoft Excel Viewer.

Program Audiente

  • Director Executiv:

Ec. ALEXANDRU SINEA

Miercuri 10:00 - 12:00


  • Director Executiv Adjunct Economic:

Ec. GABRIELA TODEA

Miercuri 12:00 - 14:00Online

Avem 72 vizitatori online
Copyright © 2018 Directia de Sanatate Publica Alba. Toate drepturile rezervate.