Comunicat de Presa: Ziua Mondiala a Sanatatii 2011
ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII  - 2011:
„Acţionează astăzi ca să poţi vindeca şi mâine”


 Comunicat de presă

Începând cu 1950, la fiecare 7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătăţii reprezintă pentru întreaga lume oportunitatea de a se concentra asupra unei probleme de sănătate publică proritare la nivel global în viziunea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Tema Zilei Mondiale a Sănătăţii 2011este: Rezistenţa la agenţii antimicrobieni (Antimicrobian Resistance – RAM), iar sloganul “Acţionează astăzi ca să poţi vindeca şi mâine” lansează un apel pentru intensificarea angajamentului global la protejarea eficienţei acestor medicamente esenţiale în tratarea bolilor infecţioase, în beneficiul generaţiilor viitoare.

RAM apare atunci când microorganisme precum bacteriile, fungii, virusurile şi paraziţii se modifică astfel încat medicamentele antimicrobiene (între care antibioticele - A, folosite împotriva bacteriilor) îşi pierd eficienţa din cauza adaptării naturale a microbilor sau a uzului impropriu al medicamentelor (doze improprii sau tratamente incomplete). Microbii deveniţi rezistenţi la multipli agenţi antimicrobieni - adesea numiţi "superbugs" – sunt mai ales de temut, întrucât o infecţie multirezistentă netratabilă poate ucide, iar până atunci se poate răspândi şi genera costuri uriaşe pentru indivizi şi societate.


Între microbii rezistenţi la antibiotice se numară azi bacterii precum Escherichia coli, Myobacterium tuberculosis (cauza TBC), Neisseria gonorrhoeae (cauza gonoreii), Staphylococcus aureus şi  Streptococcus pneumoniae – dacă este vorba de comunităţi, sau  Enterococcus faecium şi Enterococcus faecalis - dacă este vorba de spitale.    

În lume apar anual aproximativ 440 000 de cazuri noi de tuberculoză  rezistentă la multipli agenţi antimicrobieni ce provoacă cel puţin 150 000 de decese. Rezistenţa la medicamente antimalarie, precum clorochina, este larg răspândită în majoritatea ţărilor malario-endemice. Rezistenţa devine o preocupare îngrijorătoare pentru tratamentul infecţiei cu HIV-SIDA ca urmare a accesului crescător la medicamente antiretrovirale în ultimii ani.

În Uniunea Europeană 25 000 de persoane din 400 000 infectate în fiecare an recent mor din cauza unor infecţii bacteriene grave si rezistente la antimicrobieni, cele mai multe dobândite în unitaţile spitaliceşti (nozocomiale).

În lumina ultimului Eurobarometru tematic (2010) românii sunt printre europenii cei mai puţin informaţi privind ineficienţa antibioticelor împotriva virusurilor şi obţin cel mai uşor antibiotice fără să treacă pe la medic – factori care generază consum abuziv de antibiotice şi în ultima instanţă rezistenţa la agenţii antimicrobieni în comunităţ.        

Principalele cauze pentru creşterea a rezistenţa la agenţi antimicrobieni în România :
•    prescrierea antibioticelor pentru infecţii fără a practica antibiograma
•    automedicaţia
•    dar şi introducerea antibioticelor în hrana animalelor.
În privinţa căilor de urmat, Ministerul Sănătăţii s-a adresat recent managerilor şi medicilor din spitale, medicilor de familie, publicului şi mass-mediei pentru a colabora în promovarea folosirii adecvate a antibioticelor şi informarea pacienţilor despre rezistenţa la antibiotice şi alte riscuri ale utilizării lor incorecte incluzând efectele adverse.                
Măsuri simple stau la îndemâna publicului larg pentru combaterea infecţiilor şi a rezistenţei la antimicrobieni:
•    controlul purtătorilor de microbi (al vectorilor) prin acţiuni susţinute de igiena comunitară
•    observarea consecventa a normelor de igiena în gospodarii şi la pregătirea hranei, spălarea mâinilor.
Cooperarea cu medicii de familie pentru folosirea unor tratamente alternative faţă de cele antimicrobiene oricând este cazul precum şi refuzul auto-medicaţiei pot avea efecte benefice pentru sănătatea proprie precum şi pentru cea a comunităţilor prezente şi viitoare.        
În judeţul nostru infecţiile nosocomiale raportate în anul 2010, s-au cifrat la 76. Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii 2011, DSP Alba organizează prin Compartimentul său de Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii în parteneriat cu : Servicul de Epidemiologie, Colegiul Medicilor Alba, Colegiul Medicilor Dentişti, Colegiul Farmaciştilor Alba, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România – filiala Alba următoarele acţiuni :
•    seminar «Rezistenţa la agenţii antimicrobieni »  la Spitalul Judeţean de Urgenţă ţintind schimbul de informaţie şi experienţă privind RAM în practica medicală în judeţul nostru, având ca invitaţi autorităţi ştiintifice, responsabili medicali, manageri şi medici de spitale, medici de familie şi farmacişti
•    derularea unor activităţi de informare, educare comunicare adresate pacienţilor şi aparţinătorilor din spitale prin amenajarea de standuri tematice în holurile spitalelor
•    distribuire de fluturaşi, pliante, broşuri tematice prin cabinetele medicilor de familie
•    pupitre tematice cu materiale IEC în farmacii.

Reflectarea largă a Zilei Mondiale a Sănătăţii 2011 în mass-media judeţeană poate contribui semnificativ la creşterea nivelului de cunoştinte şi îmbunătăţirea atitudinilor şi practicilor de care depinde diminuarea fenomenului de rezistenţa la agenţi antimicrobieni.

Vă mulţumim!

Director DSP Alba
Dr. Horea Timiş


FAX RECLAMAȚII

0258.834.600


Expert tehnic MS privind implementarea ultimei directive de apă potabilă:

ileanavacaru@dspalba.ro -  medic primar igienă, doctor în științe medicale.

Situația plăților zilnice

Click aici pentru descărcare fișier*.

*pentru vizualizare aveți nevoie de Microsoft Excel sau Microsoft Excel Viewer.

Program Audiente

  • Director Executiv:

Ec. ALEXANDRU SINEA

Miercuri 10:00 - 12:00


  • Director Executiv Adjunct Economic:

Ec. GABRIELA TODEA

Miercuri 12:00 - 14:00Online

Avem 79 vizitatori online
Copyright © 2018 Directia de Sanatate Publica Alba. Toate drepturile rezervate.