Recomandări pentru autoritățile locale în vederea evitării riscului de îmbolnăvire cu Boala Lyme prin mușcătura de căpușă

Având în vedere evitarea riscului de îmbolnăvire cu Boala Lyme prin mușcătura transmisă de căpușă, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba recomandă autorităților locale luarea următoarelor măsuri:

- Reducerea vegetaţiei înalte (ierburi, tufişuri), tunderea gazonului sau a spaţiilor înierbate.

- Înlăturarea frunzelor moarte, a crăcilor căzute şi arderea acestora.

- Înlăturarea vegetaţiei din vecinătatea sau de pe pereţii caselor.

- Astuparea găurilor/crăpăturilor din pereţii caselor

- Descurajarea prezenţei rozătoarelor (depozitarea corectă a gunoiului menajer, depozitarea corectă a proviziilor – inclusiv grâne, fân, etc., folosirea de capcane, momeli otrăvite, etc)

- Descurajarea prezenţei unor animale de pădure (căprioare, arici, porci mistreţi, urşi etc.) prin preajma casei.

- Aplicarea de tratamente cu acaricide adecvate asupra animalelor de companie (câini, pisici, etc) şi asupra celor domestice (oi, capre, vaci, cai şi păsări de curte)

În acest scop se recomandă:

- Aplicarea prin pulverizare a unor formulări recomandate de acaricide pe zone restrânse şi în microfocare; nu se fac aplicări masive prin pulverizare/stropire din avion sau maşină.

- Alegerea în funcţie de situaţie, de la caz la caz, a acaricidului şi concentraţiilor cele mai potrivite.

- Aplicarea acaricidelor trebuie efectuată de către personal calificat şi atestat în acest sens.

Atașăm lista produselor acaricide recomandate și modul de aplicare a lor.

Orice situație deosebită, sesizată în teritoriul arondat, legat de prezența populațiilor de căpușe, precum și măsurile întreprinse, vor fi anunțate telefonic la D.S.P.J. Alba, în scopul luării celor mai bune decizii.

ACARICIDE ŞI APLICARE

1 Carbamaţii tip Cabaryl. Cabarilul este acaricidul folosit în controlul populaţiilor de căpuşe. Acesta este un insecticid/acaricid cu spectru larg şi utilizări atât pentru casă, animale de companie cât şi pentru aplicaţii outdoor. Cabarilul este inactivat în organismul animalelor (mamiferelor) şi este ulterior excretat de către acestea. Studiile de până acum nu au dovedit generarea de malformaţii congenitale, efecte mutagene şi carcinogene, dar se pare că dereglează funcţionarea glandelor endocrine. Cabarilul este foarte toxic pentru albine şi alte insecte benefice, este moderat toxic pentru peşti şi relativ non-toxic pentru păsări.

2. Piretrinii (Pyrethrin) sunt substanţe izolate iniţial din crizanteme, care prezintă efecte knockdown asupra insectelor şi căpuşelor dar nu sunt letali. Combinarea acestora cu substanţe sinergice (precum piperonil-butoxidul) creşte efectul letal. Aceste substanţe sunt instabile la lumină, umiditate şi aer, şi se aplică în tratamente unice în prezenţa aditivilor pe bază de dioxid de siliciu. Piretrinii sunt toxici pentru peşti şi alte organisme acvatice.

3. Piretroizii reprezintă piretrini sintetici mult mai eficienţi şi mai stabili chimic. Piretroizii sunt cei mai folosiţi în tratamente outdoor pentru căpuşe; aceştia sunt mai puţin volatili şi fotosensibili şi manifestă remanenţă. Sunt mai puţin toxici pentru mamifere şi păsări. Cei mai folosiţi piretroizi în controlul chimic al ixodidelor sunt:

- Cyfluthrin – în formulări de uz casnic pentru pulverizat

- Permethrin – este un piretroid ce se regăseşte în formulări comerciale tip spray ce pot fi folosite atât de personal neinstruit (utilizare casnică; puţine formulări) cât şi de personal autorizat.

- Deltamethrin – piretroid aplicabil numai de către personalul autorizat.
- Lambda Cyhalothrin – piretroid aplicabil numai de către personalul autorizat.

FAX RECLAMAȚII

0258.834.600

Expert tehnic MS privind implementarea ultimei directive de apă potabilă:

ileanavacaru@dspalba.ro -  medic primar igienă, doctor în științe medicale.

Situația plăților zilnice

Click aici pentru descărcare fișier*.

*pentru vizualizare aveți nevoie de Microsoft Excel sau Microsoft Excel Viewer.

Program Audiente

• Director Executiv:

Ec. ALEXANDRU SINEA

Miercuri 10:00 - 12:00

• Director Executiv Adjunct Economic:

Ec. GABRIELA TODEA

Miercuri 12:00 - 14:00

Online

Avem 82 vizitatori online
Copyright © 2018 Directia de Sanatate Publica Alba. Toate drepturile rezervate.