19 mai – Ziua Europeană Împotriva Obezității, sub sloganul ”Să acționăm pentru un viitor mai sănătos”. Campanii de informare și educare

Direcţia de Sănătate Publică Alba, în parteneriat cu OAMGMAMR filiala Alba, UAT-uri din 35 comunități și Asociația pentru educație și sănătate integrativă “Academia Elisa”, celebrează în data de 19 mai 2018 Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (ZEIO) şi organizează în perioada 19 mai - 29 mai 2018 campania de informare şi educare dedicată acestei zile.

În 15 februarie 2018 la Bruxelles, Asociația Europeană pentru Studiul Obezității (EASO), a lansat o schemă de premiere pentru a recunoaște cele mai bune inițiative în lupta împotriva obezității. Anul acesta, EASO dorește să atragă mai mult atenția asupra efectelor pe care le poate avea obezitatea asupra unor boli, cum sunt diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare și unele forme de cancer.

Pentru a celebra Ziua Europeană Împotriva Obezității 2018, EASO solicită o instruire mai bună a medicilor și furnizorilor de asistență medicală, în ceea ce privește obezitatea și o recunoaștere a obezității ca boală de către  cât mai multe state membre ale UE.

Printre inițiativele europene ale EASO din acest an va fi o conferință la Bruxelles în 17 mai, la care vor fi invitate autorități din statele membre ale UE, pentru a împărtăși cele mai bune practici și pentru a discuta despre necesitatea unei mai bune educații, tratament și îngrijire legate de această afecțiune.

La conferință vor fi reprezentanți ai diferitelor instituții europene, precum și ai Organizației Mondiale a Sănătății și ai Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. EASO și asociațiile membre din 32 de țări din Europa vor organiza diverse evenimente pentru a crea o mai mare conștientizare și înțelegere a obezității. Pentru inițiativele care au avut loc deja în cursul anului trecut, primele premii EASO vor fi prezentate la cel de-al 25-lea Congres European privind Obezitatea care va avea loc la Viena în luna mai.

Așa cum îndeamnă și sloganul Zilei Europene Împotriva Obezității 2018 și anume Să acționăm pentru un viitor mai sănătos, sunt încurajate să participe toate statele membre ale UE. La nivel internațional, obezitatea aproape s-a triplat din 1975. În anul 2016 peste 1,9 miliarde de adulți cu vârsta de 18 ani și peste erau supraponderali. Dintre aceștia, peste 650 milioane erau obezi. 39% dintre adulții peste 18 ani erau supraponderali în 2016 și 13% erau obezi.

 

Conform OMS, în 2016, prevalența supragreutății la cei peste 18 ani, în România a fost de 57,7%, la ambele sexe. În anul 2014, România a avut o prevalenţă a obezităţii la adult ≤ 22,8%. La noi în țară, prevalenţa obezităţii la băieţi în anul 2014 era în uşoară creștere faţă de anul 2012, în timp ce la fete a scăzut faţă de acelaşi an. Copilul supraponderal are mai multe riscuri să fie un adult supraponderal. 

Tema campaniei din anul acesta este : Împreună Împotriva Obezității.  Mai multe rapoarte au arătat că, în cazul în care obezitatea și supragreutatea continuă să crească într-un astfel de ritm alarmant, acest fenomen va afecta mai mult de jumătate din cetățenii europeni până în anul 2030. În unele țări, procentul ar putea ajunge la 90%.  

Printre statele membre ale UE pentru care sunt disponibile date, cele mai mici ponderi ale obezității în 2014 în rândul populației cu vârsta de 18 ani și peste s-au înregistrat în România (9,4%) și Italia (10,7%), înainte de Olanda (13,3%), Belgia și Suedia (ambele 14,0%). La polul opus al scalei, obezitatea a afectat mai mult de 1 din 4 dintre adulții din Malta (26,0%), și aproximativ 1 din 5, în Letonia (21,3%), Ungaria (21,2%), Estonia (20,4%).  Pentru detalii suplimentare privind modul în care puteți sprijini Ziua Europeană Împotriva Obezității și pentru a afla mai multe informații despre obezitate, accesați website-ul Zilei Europene Împotriva Obezității: www.europeanobesityday.eu . Activitățile pot fi, de asemenea, urmărite pe Twitter @EOD2018 , Facebook , #EOD2018 . Detalii despre premiile EASO- ZEIO sunt disponibile pe site-ul:  https://www.europeanobesityday.eu/get-involved/european-obesity-day-awards/

Prin activităţile derulate și anume activități de informare, educare, comunicare în școli și 35 comunități prin rețeaua de medicină comunitară și școlară, voluntari ai Asociației pentru educație și sănătate integrativă “ Academia Elisa”,  dorim să conştientizăm populaţia generală privind riscurile obezităţii şi responsabilitatea pe care o au ei înşişi în menţinerea sănătăţii.  

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii. 

La nivel judeţean coordonarea este asigurată de Compartimentul Evalșuare și Promovare a Sănătății.


FAX RECLAMAȚII

0258.834.600


Expert tehnic MS privind implementarea ultimei directive de apă potabilă:

ileanavacaru@dspalba.ro -  medic primar igienă, doctor în științe medicale.

Situația plăților zilnice

Click aici pentru descărcare fișier*.

*pentru vizualizare aveți nevoie de Microsoft Excel sau Microsoft Excel Viewer.

Program Audiente

  • Director Executiv:

Ec. ALEXANDRU SINEA

Miercuri 10:00 - 12:00


  • Director Executiv Adjunct Economic:

Ec. GABRIELA TODEA

Miercuri 12:00 - 14:00Online

Avem 35 vizitatori online
Copyright © 2018 Directia de Sanatate Publica Alba. Toate drepturile rezervate.