Intoxicația cu ciuperci


Intoxicaţiile cu ciuperci


 Directia de Sanatate Publica a judetulul Alba  recomandă populaţiei judetului consumul exclusiv de ciuperci din cultură, şi nu din flora spontană a pădurilor, din cauza intoxicaţiilor grave pe care acestea le pot provoca şi care pot duce chiar la decesul celor care le consumă.
  •   Intoxicaţiile cu ciuperci pot fi provocate atât din cauza necunoaşterii corecte a tipurilor de ciuperci, cât şi a fenomenului de contaminare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare, fenomen care este favorizat de ploile abundente din ultima perioada.
  •   Toxicitatea ciupercilor depinde de zona de unde au fost recoltate, de vârsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerată, de modul de preparare şi de starea de sănătate anterioară a celui intoxicat.
  •   Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea, şi de durata perioadei de incubaţie (timpul scurs de la ingestie până la apariţia manifestărilor clinice).
  •   Intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie scurtă (cazuri în care simptomele apar în minimum 15 minute şi maximum 3 ore de la consumul ciupercilor) se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorare a pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii.
  •   Intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie lungă (la care simptomele apar după cel puţin 12 ore de la consumul ciupercilor) se manifestă prin: greţuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie. În aceste cazuri, după două zile de la ingestie pot apărea coma şi apoi decesul.

Sediul Administrativ: Alba Iulia, Bulevardul Revoluției 1989, nr. 23 Sediul Medical: Alba Iulia str. Mușețelului nr. 020258 835 243sanatate_publica@dspalba.roFacebook