În octombrie 2004, OMS a lansat programul WHO Patient Safety privind siguranța pacientului, ca răspuns la o rezoluție a Adunării Mondiale a Sănătății (2002), care solicita Organizației și Statelor Membre să acorde atenție maximă acestei probleme. Programul WHO Patient Safety își propune să coordoneze, să difuzeze și să accelereze îmbunătățirea siguranței pacienților în întreaga lume.
Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului a fost creată pentru a facilita dezvoltarea politicilor și practicilor privind siguranța pacienților în toate Statele Membre OMS și pentru a acționa ca o forță majoră la îmbunătățirea siguranței acestora.
*
Campania ZMSP din acest an, organizată pentru prima oară în România, cu tema Îngrijirile medicale în condiții de siguranță are ca scop Conștientizarea profesioniștilor din domeniul furnizării serviciilor de sănătate, precum și a pacienților asupra importanței îngrijirilor medicale de calitate cât și asupra siguranței pacienților.
Obiectivele campaniei sunt:
Strategia naţională de sănătate 2014 – 2020 şi Planul de acţiuni pe perioada 2014 – 2020 prevede o serie de direcţii strategice de acţiune și măsuri printre care și Creşterea gradului de siguranţă a pacientului şi a calităţii serviciilor medicale în unităţile sanitare prin:
*
În județul nostru, cu ocazia ZMSP 2019 se organizează activități de informare, educare, comunicare în unitățile sanitare cu paturi, cu implicarea pacienților în îmbunătățirea siguranței serviciilor medicale, activități IEC în comunități și unități școlare cu asistență medicală școlară și acțiuni de evaluare a circulației germenilor MDR în unitatea santinelă din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia.
Invităm colegii și prietenii din mass media să ni se asocieze într-un efort comun de a contribui la o sănătate mai bună a cetățenilor din județul nostru.
OMS definește siguranța pacientului ca fiind absența oricărui prejudiciu prevenibil la un pacient și reducerea riscului efectelor nocive asociate asistenței medicale la un nivel minimal.
Practicile de medicație nesigure și erorile de medicație sunt o cauză principală a prejudiciiilor și daunelor evitabile în sistemele de îngrijire a sănătății din întreaga lume.
Erorile pot apărea în diferite etape ale procesului de utilizare a medicamentelor. Erorile de medicamente apar atunci când sistemele de medicamente ineficiente și / sau factori umani, cum ar fi oboseala, condițiile de mediu precare sau deficitul de personal afectează practicile de prescriere, transcriere, distribuire, administrare și monitorizare, care pot duce apoi la prejudicii grave, invaliditate și chiar deces.
Conform OMS, la nivel global, costul asociat cu erorile medicamentoase a fost estimat la 42 miliarde USD anual.[1]
Implicarea pacientului pentru o asistență medicală mai sigură
Ce poți face pentru siguranța ta
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse la medicamente, inclusiv vaccinuri, trebuie să vă adresaţi medicului sau farmacistului
Cum puteți raporta o reacție adversă la medicamente/vaccinuri:
Puteţi raporta o reacţie adversă suspectată la un medicament (inclusiv vaccin) în următoarele moduri:
Fax: 021 316 34 97
E-mail: adr@anm.ro
Recomandări ale Comisiei Europene pentru Siguranța Pacientului
Bibliografie
[1] https://www.who.int/patientsafety/medication-safety/en/
[2] https://www.who.int/patientsafety/en/
Material realizat în cadrul subprogramului de evaluare și promovare a sănătății și educație pentru sănătate al Ministerului Sănătății – pentru distribuție gratuită
ZIUA MONDIALĂ PENTRU SIGURANȚA PACIENTULUI – 17 septembrie 2019
Acest pliant se adresează pacienților
!!!Acest site are sectiuni in curs de actualizare date.
+40 258 835 243
Alba Iulia, Bulevardul Revoluției 1989, nr. 23
@Direcția de Sănătate Publică Alba 2019
@2020